5 otázek pro Markétu Závěrkovou

Psychoterapeutka, lektorka, supervizorka. A taky autorka, jejíž publikace pravidelně vydáváme. To všechno je Markéta Závěrková. Dlouhodobě se zabývá poruchou ADHD a my jsme si pro Markétu přichystali 5 otázek — o ADHD, o knihách i o ní samotné.

🎙️ ADHD a Markéta Závěrková — jak to jde dohromady?

Jde to dohromady tak, že jsem člověk, který se s ADHD celý život potýká a vlastně i moje děti — mám tři syny — se narodily s ADHD. A ve chvíli, kdy mě Pasparta oslovila s nabídkou napsat něco o ADHD, tak se to dalo dohromady s tím, že mám nějakou zkušenost — jak tu osobní, tak i tu jako matka a i jako terapeut ve své praxi.

🎙️ O ADHD bylo napsáno hodně knih, v čem jsou ty Vaše jiné?

Já jsem se snažila to napsat tak, aby to bylo pro každého čtenáře — jak pro odbornou veřejnost, tak i pro laiky — a snažila jsem se to psát formou příběhů a vyprávění, jak už ve formě jako je v mé první knize, kde vypráví malý kluk a jeho hlas je ještě doprovázen hlasy matky a terapeuta, tak i v druhé knize O ADHD v dospívání a v dospělosti, kde jsem si půjčila příběhy mých klientů z mé terapeutické praxe a opět je to jako vyprávění.

🎙️ Tři věci, které byste poradila člověku s ADHD?

Určitě bych poradila se nějak seznámit s vlastním ADHD a vědět, čemu v životě čelím, co jsou jeho hlavní projevy a hlavní úskalí. Pak bych poradila lidem aby si našli své dobré stránky a našli si věci, ve kterých vynikají a ve kterých jsou jedineční a ty se snažili rozšiřovat. A pak bych jim poradila, aby se snažili si věci zjednodušovat, používali různé pomůcky a různé věci, které jim můžou právě ten život s ADHD zjednodušit.

„Myslím si, že člověk s ADHD stojí o to, aby si s lidmi rozuměl, aby byl přijat, aby byl oceněn a tomu se mu v životě dostává stále málo.“

🎙️ Jaké jsou pro člověka s ADHD v životě krizové okamžiky?

Myslím si, že člověk s ADHD stojí o to, aby si s lidmi rozuměl, aby byl přijat, aby byl oceněn a tomu se mu v životě dostává stále málo, takže ty krizové momenty vyplývají z těchto potíží — že se cítí, že selhává, že se cítí, že mu lidé nerozumí, že je divný a že nemá moc pozitivních zkušeností se sebou, ale také s ostatními.

🎙️ Všechno zlé je pro něco dobré – platí to i o ADHD? Přináší diagnóza i něco dobrého?

Tak, jak se setkávám — hlavně v pozdějším věku — s lidmi, kteří netuší, proč se jim v životě nedaří, proč selhávají, proč jsou neúspěšní a dojdeme k vysvětlení, že za jejich potíže může ADHD, tak je to pro ně veliká úleva a zároveň nacházíme možnosti jak se ADHD postavit a jak mu čelit, takže diagnóza jim pomáhá.

Markéta Závěrková

psychoterapeutka

Má svou soukromou psychoterapeutickou praxi. Věnuje se práci s dětmi i rodinami, ale také individuální a skupinové supervizi pro účastníky psychoterapeutického výcviku. Je autorkou celé řady publikací, vystupuje na specializovaných konferencích. Věnuje se mimo jiné narativnímu způsobu práce s traumatem a je členkou několika odborných společností.

Sdílejte nás dál!


Chcete číst dále?