Které dovednosti procvičovat s předškoláky?

Pracovní sešity, emoce, procvičování

Emoční inteligence, jemná motorika, prostorové vnímání, ale třeba i stříhání. Dovednosti, které můžete rozvíjet už s předškolákem. Do lavice pak zasedne připravený a sebevědomý. Jak na to? Zkuste šikovné publikace, které budou vašim nejlepším pomocníkem.

Jemná motorika: Uvolnit ruku a začít psát

Drží dítě tužku poprvé? Hned na začátku mu ukažte, jak ji správně uchopit a ruku uvolnit. Přispějete tak k tomu, aby psací potřeby správně drželo už celý život. Jemnou motoriku rozvinete třeba díky speciálnímu sešituedice Od zápisu do lavice. V pracovních listech najdete zábavná cvičení, u kterých se děti budou nejen učit, ale i bavit.

Kolik času nácviku jemné motoriky věnovat? Stačí patnáct minut denně. „Zvýšíte tak šanci, že dítě úspěšně zvládne nejen psaní, ale také kreslení a další výtvarné činnosti,“ říká speciální pedagožka Ivana Vlková, autorka publikací z edice Od zápisu do lavice.

Od zápisu do lavice

Nácvik jemné motoriky – stříhání a uvolňovací cviky

Co je to jednotahovka?

Jednoduché cvičení, kdy dítě jedním tahem například obtahuje určitý obrys, často jde o dráhy v podobě zvířat či různých symbolů.

Na které oblasti se při nácviku jemné motoriky zaměřit?

— Přesnost provedení
— Obratnost ruky
— Soustředěnost
— Plynulost pohybu
— Plnou soustředěnost

Čáry a emoce

1 pracovní list — rozvoj jemné motoriky, poznávání emocí

Emoční dovednosti: Ani smutek by neměl být tabu

Máme je všichni, jen o nich někdy zapomínáme mluvit. Emoce. Pokud o nich budete hovořit i s dětmi, naučíte je, jak lépe přijímat prohry, chyby a pomůžete jim ke zdravému sebevědomí. Jak otevřít diskusi o strachu, hněvu, smutku? Pomůžou obrázkové karty, na kterých jsou zobrazené situace z každodenního života. Děti se s nimi můžou ztotožnit, pojmenovat je a začít mluvit o tom, jak se za podobných okolností samy cítí. Povzbudit děti ke sdílení svých pohnutek a pocitů můžete také skrze příběhy, pro které musí samy vytvořit děj. Dobře poslouží i rolové hry a tvořivé aktivity. Poznávat celou škálu emocí těm nejmenším pomůžou i speciální pracovní listy.

O kterých pocitech s dětmi mluvit?
hněvklidláska
nudaodvahapřekvapení
radostsmutekstrach
studštěstízájem
závistznechucenížárlivost

EMOCE – obrázkové karty

Pro porozumění emocím a rozvoj sociálních dovedností

Radost, smutek nebo vztek?

Sada karet pro hru a povídání o emocích

Já a moje pocity

Jak se zorientovat ve složitém a spletitém světě pocitů a emocí

Orientace v čase a prostoru: Aby se dítě neztratilo

O šikovných obrázkových kartách jste už slyšeli? Děti je můžou řadit do dějů a posloupností, organizovat s jejich pomocí svůj den nebo se učit plánovat volný čas i povinnosti. I těm nejmenším ukážou, které činnosti bývá nejlepší odbavit ráno, ale také v různých ročních obdobích, měsících a dalších časových úsecích. Už předškoláci si můžou osvojit pojmy spojené s vnímáním času a prostoru. Tyto dovednosti jsou zásadní pro další školní léta i celý život. Děti navíc budou díky kartám samostatnější.

Objevte kouzlo piktogramů ­– jsou srozumitelné, hravé a nechávají prostor pro představivost. Abyste měli karty kdykoli k dispozici a na očích, můžete je pověsit na nástěnku nebo nalepit na komunikační lištu. Skvělá pomůcka také pro děti se speciálně vzdělávacími potřebami, které ocení větší vizuální podporu a strukturované učení.

Souhrn dovedností, které můžete s předškoláky procvičovat
grafomotorikajemná motorikasluchové vnímání
prostorové vnímánívizumotorikařeč
logické myšlenípaměťdějové posloupnosti
emoční dovednostipozornostpředmatematické představy
zrakové vnímánísociální učeníorientace v čase a prostoru

Prozkoumejte nabídku praktických publikací na našem e-shopu a začněte zásadní dovednosti rozvíjet ještě dnes.

Obrázkové karty Orientace v čase a prostoru – aktivity

Obrázkové karty vhodné pro práci s dětmi doma, ve školce i ve škole

Sdílejte nás dál!


Chcete číst dále?