Sečtělý Ježíšek. Jaké knihy darovat (nejen) dětem?

,

Společné čtení, společná radost. Přinášíme osm tipů na publikace, které děti potěší, a navíc rozvinou jejich dovednosti. Společně můžete cvičit třeba porozumění textu a podpořit sebeuvědomění. Poznejte osm knih, které jsou nejen krásné, ale i užitečné.

Pohádka o Otesánkovi jinak

Že vás na klasice od Karla Jaromíra Erbena nemůže nic překvapit? Možná se budete divit. Oblíbenou pohádku jsme vydali s piktogramy. Ty usnadňují čtení nejen dětem a autismem, ale i těm nejmenším, kdo ještě neumí úplně plynule číst. Díky obrázkům dokážou lépe pochopit dějové posloupnosti i významy slov.

Můj diář: parádní průvodce novým rokem

Kdo jsem? Co mi jde, a kde bych naopak potřeboval pomoct? I na takové otázky si děti dokážou lépe odpovědět díky šikovnému motivačnímu diáři. Je určen pro děti na prvním stupni ZŠ a slouží k zaznamenávání zážitků každého dne a týdne po dobu pěti měsíců. Probírejte společné zážitky a nahlédněte do vnitřního světa dítěte. Lépe pak můžete porozumět jeho pocitům i obavám.

Pohádka o modrém vagonku pro kluky i holky

Další napínavá pohádka s piktogramy. Zvědavý vagonek, který by chtěl každému pomáhat, zažívá různá dobrodružství. A nakonec sveze děti na výlet. Pohádka potěší všechny děti, které mají rády vlaky, nádraží a vše, co s nimi souvisí. Piktogramy napomáhají v mluvení i čtení a podporují čtenářské i předčtenářské dovednosti.

O dvanácti měsíčkách s piktogramy

Ikonická pohádka Boženy Němcové jinak. I tady děti najdou piktogramy, které dětem, klidně už dvouletým, umožní rychlou orientaci v textu. Ideální pomůcka při čtení pro děti s poruchou autistického spektra i vývojovou dysfázií. Skrze nevšedně pojatý příběh si i ti nejmenší dokážou najít vztah ke knížkám.

Cestou do Betléma, s piktogramy po ruce

S pomocí piktogramů můžete i zpívat. Dětem obrázky objasní význam koled a pomůžou jim pochopit příběhy, které se v písních odehrávají. Neobvyklá spojení jsou mnohdy výzvou pro dospělé, natož pro malé čtenáře. Nechybí ani notový zápis, který ocení hudebníci. Založte si doma klidně malou kapelu!

Než nás nabrala bublina – jak tenhle příběh skončí?

Co kdybyste si mohli vybrat, jak příběh bude pokračovat a jaký bude mít konec? Přesně takovou možnost vám dává knížka Než nás nabrala bublina. Podporujte fantazii, slovní zásobu a celkově čtenářskou předgramotnost dětí. Zkusit můžete i pohybové aktivity a hry, které jsou součástí knížky. Možná vás překvapí, jak velkou mají děti představivost.

Autismus & Chardonnay & Vánoce

A pro dospělé? Darujte knihy, které otevírají svět lidí s autismem. Nalejme si sklenku čistého vína – život s autismem bývá plný výzev, ale také vtipných situací. Ví to i Martin Selner, který pracuje ve stacionáři pro lidi s autismem. Pravidelně glosuje situace, které tu zažívá. Nejdřív na svém blogu, teď i knižně. Dvoudílná edice Autismus & Chardonnay vás pobaví, dojme i poučí. A především vám dovolí lépe porozumět světu lidí s PAS.

Uprostřed životního tornáda

Martin Selner vydal svůj první prozaický debut – knihu Uprostřed. Sledujte příběh Martina, který pracuje ve stacionáři pro lidi s autismem (to není náhoda!) a jeho životní peripetie. Co se stane, když mu najednou do života vstoupí nová partnerka a náročný klient Michal? Autor vypráví o tom, jak těžké je požádat o pomoc, když ji nejvíce potřebujeme, a že odhalit svá slabá místa vyžaduje odvahu.

Přejeme vám všem příjemné svátky a úspěšný nový rok plný dobrých knih!

Vaše Nakladatelství Pasparta

Sdílejte nás dál!


Chcete číst dále?