Jak podpořit sociální dovednosti dětí? Zkuste pracovní listy

Sociální dovednosti dětí s autismem

Verbální a neverbální komunikace, schopnost vyjednávat nebo identifikovat problém. To všechno patří mezi sociální dovednosti, které je vhodné rozvíjet již u dětí. Které publikace vám pomůžou?

Patnáct minut denně. I tolik času stačí věnovat rozvoji sociálních dovedností. Zkusit můžete pracovní listy z edice Od zápisu do lavice. Najdete tu modelové situace, které zachycují mimo jiné křehkost přátelství, empatii či respekt. I těm nejmenším zároveň pomůžou, aby dokázali porozumět řeči těla.

A proč vůbec do rozvoje sociálních dovednosti investovat energii a čas? „Dítě se pak později dokáže plně socializovat, zvládne se orientovat v různých situacích, začlenit se do kolektivu třídy a být jeho součástí,“ říká Ivana Vlková, autorka publikace.

Od zápisu do lavice – Sociální učení

Soubor pracovních listů pro optimální rozvoj schopností a dovedností předškoláka

Vyzkoušejte pracovní listy s modelovými situacemi

Nechcete kupovat celou publikaci? Získat můžete i jednotlivé pracovní listy. 

Děti s autismem při nácviku sociálních dovedností mnohdy potřebují ještě víc asistence. Pro práci s dětmi, které mají Aspergerův syndrom, můžete využít pracovní listy, které vydaly terapeutky Lucie Bělohlávková a Hana Zápotočná. Děti si procvičí i emoční inteligenci, a to v tematických okruzích: emoce, neverbální a verbální komunikace, vztahy s druhými lidmi a společenské chování.

Rozvoj sociálních dovedností

Pracovní listy a metodika práce u lidí
s Aspergerovým syndromem, 1. díl

Pokud chcete problematiku sociálních dovedností pochopit ještě hlouběji, začtěte se do publikace Rozvoj sociálních dovedností u dětí s autismem. Nabízí zkušenosti rodičů i odborníků.

Sociální příběhy jsou jedním z mnoha nástrojů pro rozvoj sociálních dovedností. „Svou vizuální formou podporují spolehlivou a smysluplnou výměnu informací mezi rodiči, pedagogy, pečujícími osobami a dětmi,“ říkají speciální pedagožky Věra Čadilová a Zuzana Žampachová. Děti v tomto případě pracují s konkrétním příběhem, který zachycuje jejich vrstevníky v náročných situacích. Třeba když si půjčí cizí hračku bez dovolení, nebo se mají seznámit s novým dítětem na hřišti. Rodič či učitel může s dítětem danou situaci rozebrat a společně najít správné řešení.

Objevte sociální příběhy

Stáhněte si pracovní listy z edice Petr a jeho příběhy.

S dětmi se můžete začít i do delších příběhů s napínavým dějem. Edice Má to háček zobrazuje celou řadu sociálně obtížných situací – v knize Pravidla skutečných ninjů se děti například dozví, že by se konflikty neměly řešit násilím, a zjistí, jak pracovat se svými emocemi. Knížka Ňouma z áčka zase otevírá problematiku šikany.

Má to háček

Sociální dovednosti můžete procvičovat i pomocí piktogramů. Kniha Matyášovy příběhy například řeší chování dospělých i dětí v různých společenských situacích. Vše je vyprávěno pomocí symbolů a piktogramů, díky kterým děti lépe porozumí ději. Tato forma komunikace se hodí i pro děti se speciálními vzdělávacími potřebami, včetně malých čtenářů s poruchou autistického spektra. Nacvičené situace pak snadněji použijí i v běžném životě.

Matyášovy příběhy

o správném chování

Nejpřirozenější učení? Hrou. Děti svou osobnost a sociální dovednosti můžou rozvíjet například pomocí obrázkových karet. „Povzbuzují životně důležité dovednosti pro pochopení všeho, co se týká zdravého JÁ: sebevědomí, sebepřijetí, sebehodnoty či sebereflexe,“ říká speciální pedagožka Jana Holubová, autorka karet Medvídci Ka a Neka. Děti můžou příběhy medvídků komentovat, rozvíjet a řešit, jak by se zachovaly ony, i jak vypadá správné řešení situace – a zase trochu posunout svou sociální zdatnost.

Vizualizace emocí prostřednictvím obrázků je zábavná
a může být pro děti snadněji pochopitelná

„Karty také slouží pro interakci s dalšími dětmi a dospělými, což vede k většímu porozumění a podpoře,“ říká v rozhovoru pro Paspartu speciální pedagožka
Jana Holubová.

Sdílejte nás dál!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *


Chcete číst dále?