Malé jeviště na spoustu zábavy

Divadlo Kamishibai se dá využít jak pro vzdělávání, tak i pro umělecké ztvárnění všelijakých příběhů, ale mnohdy funguje i jako terapeutická pomůcka. Co vše byste měli o divadle vědět?

Co je to divadlo Kamishibai?

Kamishibai (neboli kami – papír, shibai – divadlo) je forma japonského pouličního divadla a vyprávění příběhů. Vznik se datuje do 12. století, kdy budhističtí mniši vyprávěli příběhy negramotnému obyvatelstvu.

Ve formátu, ve kterém Kamishibai známe dnes, se začalo objevovat na počátku 20. století. Největší popularitu získalo během Velké hospodářské krize 30. let, kdy se Kamishibai stalo zdrojem obživy pro desetitisíce nezaměstnaných a zdrojem zábavy pro široké vrstvy obyvatelstva. V době 2. světové války se pak touto formou vyprávěly hrdinské příběhy. Sloužily k povzbuzení vojáků i k propagandě.

Do Evropy se dostalo Kamishibai díky Edith Montelle v 70. létech 20. století. Propagovala Kamishibai jako vzdělávací nástroj a způsob popularizace čtení. Jezdila po školách a knihovnách, školila lektory, vyprávěla. I tím začala velká popularita Kamishibai v mnoha zemích Evropy (Francie, Španělsko, Polsko, Maďarsko, Německo, Rakousko, Portugalsko, Slovinsko, Chorvatsko) a nyní se pomalu dostává i k nám.

Potenciál Kamishibai lze využívat především v mateřských školkách, základních školách, družinách, knihovnách, dětských skupinách zabývající se divadlem a je vhodné i pro seniory. Využít se dá jak pro vzdělávání, tak pro umělecké ztvárnění mnoha tradičních i autorských příběhů, nebo třeba pro prezentaci vlastních nápadů a myšlenek, či v rámci terapie.

Jak a k čemu?

Kamishibai představuje malé (většinou) dřevěné pódium s otevíracími dvířky. Do divadla jsou pak vkládány obrázky na jednotlivých volných listech, a to buď ze shora nebo z boku.

Vypravěč nejdříve otevře dvířka a postupně odhaluje ilustrace a vypráví příběh k obrazovým výjevům směrem k divákovi. Tímto způsobem se diváci stávají součástí příběhu, zatímco vypravěč je do něj vtahuje. Pro vyprávění/hraní Kamishibai existuje několik pravidel, která můžete, ale nemusíte striktně dodržovat. Podrobný návod si můžete stáhnout níže.

Kamishibai je oblíbeným nástrojem díky svému potenciálu využití. Dá se díky němu prezentovat široká škála témat a předmětů, podporuje předčtenářské dovednosti, čtenářskou gramotnost, rozvíjí kreativitu a fantazii dětí. Využít se dá i pro výuku cizích jazyků nebo jako nástroj pro prezentaci vlastní tvorby.

„Kamishibai přináší do knihoven jedinečnou kombinaci vizuálního umění a vyprávění, které otevírá svět příběhů před očima dětí i dospělých.

S úspěchem se používá u mentálně handicapovaných dětí nebo dětí s výukovými problémy a poskytuje i stimulaci seniorům, kteří trpí demencí – využít jej lze také jako nástroj reminiscenční terapie.

Je to jednoduše univerzální a uživatelsky přívětivý nástroj pro mezikulturní projekty. Prožívání příběhů prezentovaných formou divadla Kamishibai se stává nezapomenutelným zážitkem jak pro posluchače, tak i pro samotné vypravěče.

Připojte se ke skupině fanoušků Kamishibai!

V naší Facebookové skupině najdete nápady na materiály, ale i ukázky práce s divadlem. Propojte se s ostatními nadšenci!

Hurá na nákupy 🛒

Divadlo Kamishibai

Ručně vyráběné dřevěné divadlo pro metodu vyprávění Kamishibai

Mazlíček pro Mínu

A další karty do divadla Kamishibai najdete u nás na e-shopu

Zjistěte více ✏️

👩🏻‍💻 Webinář Začni hrát divadlo Kamishibai s ambasadorkou Kamishibai v ČR Ilonou Salajkovou

Záznam webináře o divadle Kamishibai – tradičním japonském pouličním divadle. Shlédněte a objevte, jak může Kamishibai oživit výuku ve školách i školkách, knihovnách či terapeutických zařízeních. Webinářem provází Mgr. Ilona Salajková, ředitelka knihovny v Mikulově, pedagožka a sběratelka lidových pověstí z jižní Moravy.

👩🏻‍💻 Kamishibai a biblioterapie u studentů střední školy (aneb Když příběhy pomáhají) s Kateřinou Sassmann

Webinář je zaměřen na propojení tradičního japonského divadla Kamishibai s metodou biblioterapie, tedy terapeutického využití příběhů. Webinář vám odpoví na otázky, jak na Kamishibai reagují studenti střední školy, jaké příběhy a v jaké podobě lze u nich využívat. Seznámíte se s praktickými ukázkami využití divadla u témat, která jsou v adolescentním věku velmi palčivá, např. práce s emocemi, sebepřijetí, úzkostné stavy, poruchy příjmu potravy a sebepoškozování, vše s následnou lekcí vedenou v principu biblioterapie. Webinářem provází odborná učitelka a terapeutka Mgr. et Mgr. Kateřina Sassmann.

Sdílejte nás dál!

Chcete číst dále?