Letní tipy z Pasparty

Léto je v plném proudu a i naší redakci v červenci vévodí dovolené. To ale neznamená, že zahálíme – právě naopak! Oslovili jsme některé z našich influencerek-učitelek, aby nám sdílely své tipy a nápady na letní procvičování – to abyste s dětmi nemuseli zahálet ani vy!

Prázdniny, volno, dovolená…

Denisa

Jmenuji se Denisa Humená a učím v Ekoškolce na malé vesnici Milenov MŠ Milenov. Vystudovala jsem Učitelství pro mateřské školy na Ostravské univerzitě. Praxi mám 14 let.

…to vše je potřeba k zaslouženému odpočinku a relaxaci. My dospělí se umíme zabavit. Umí to i děti. Ale aby se z toho nevyklubala nějaká ta lumpárna, nebo nebezpečná hra, je dobré mít v rukávu/batůžku pár tipů na hry. A ani u nich nebudou vědět, že procvičují a učí se novým věcem.

Když máte prázdné ruce, ale hlavu plnou nápadů

Najdi, ukaž, co začíná na písmeno… A, M, B,…
— Posbírej 20 kamínků a 10 klacíků a postav domeček
Vymysli příběh – každý řekne jedno slovo, které ho napadne, a společně vytváříte příběh


Když máte tužku a papír

— Poskládejte lodičku
— Hrajte piškvorky
Bingo: napište nebo nakreslete objekty v okolí. Každé dítě má stejný seznam. Děti je musí co nejdříve najít nebo na ně ukázat.


Když máte místo v batohu

— Sbalte hru postřehovka (dobble), pexeso z pevného materiálu ať neulítne, soubor pracovních listů, které koupíte na internetu
— Křídy
— Lupy, pozorovací nádobky, pytlíčky na zkoumání hmyzu a rostlin
— Drátky, kroužky, kleště, provázek


A když se vám do batůžku vleze kniha

Jak se vyznat v knihách?

Pro děti od 6 let a pro ty mladší taky s pomocí rodičů, nebo sourozenců. Je plná zajímavých úkolů a pracovních listů.

Logopedické hádanky

Bez této knihy nejezdíme na výlety, školky v přírodě atd.

Procvičování mozkových hemisfér

A co takhle si procvičit mozkové hemisféry? Zábava pro všechny účastníky zájezdu.
Od 3 do 100 let! Za pár kaček si můžete stáhnout můj soubor na procvičování.

Jak se vyznat v knihách?

„Pro děti od 6 let a pro ty mladší taky s pomocí rodičů, nebo sourozenců. Je plná zajímavých úkolů a pracovních listů.“

Příprava pro předškoláky

Aneta

Od září mě čeká můj 5. rok v roli učitelky ve speciální mateřské školce v Praze. Mám třídu předškoláků, proto se již více zaměřujeme na jejich přípravu do školy, aby tato jejich velká životní změna byla co nejsnadnější.

Soubor sešitů Od zápisu do lavice

Tuto kolekci sešitů využívám s předškoláky moc ráda a často. Každý sešit má nějaké zaměření, takže snadno procvičíte přesně ty oblasti rozvoje, které potřebujete — od zrakového a sluchového vnímání, až po matematické dovednosti. Líbí se mi, že jsou sešity černobílé, takže děti mohou po splnění úkolu stránky vybarvovat. Kresby jsou jednoduché, pokyny k úkolům jasné. V sešitech jsou jednodušší, ale i obtížnější úkoly, takže se zabaví i bystřejší hlavičky.

Já sešity využívám i s dětmi se specifickým poruchami učení. Doporučuji sešity využít jako komplexní přípravu do školy nebo i k prázdninovému procvičování. Nyní se moc těším, až si pořídím nový díl Nácvik jemné motoriky.

Od zápisu do lavice

„Doporučuji sešity využít jako komplexní přípravu do školy nebo i k prázdninovému procvičování.“

Karty Cvičení pro zdravá záda

Tento soubor karet jsem si oblíbila při každodenním ranním cvičení s dětmi. Jednodušší cviky cvičíme i s malými dětmi, ale raději je využívám u předškoláků. Někdy nechám děti vybírat, který cvik se jim líbí, protože obrázky jsou jednoduché a poutavé.

Líbí se mi, že je u každého cviku napsaná doprovodná básnička, kterou umocníme daný pohyb a pro děti je pak cvičení zábavnější. U některých cviků jsou připsané i další variace, takže nehrozí, že by se děti při cvičení nudily!

Cvičení pro zdravá záda

„U některých cviků jsou připsané i další variace, takže nehrozí, že by se děti při cvičení nudily.“

Sdílejte nás dál!


Chcete číst dále?