Mluvte s dětmi o emocích. Tyto publikace vám pomůžou otevřít diskusi

Máme je všichni, zdaleka ne každý z nás o nich ale dokáže mluvit. Dusíme v sobě smutek i vztek. Emoce jsou přitom přirozenou součástí dennodenního prožívání a měli bychom o nich otevřeně diskutovat. Také s dětmi. Proč?

Pokud i ty nejmenší podpoříte, aby o svých pocitech a prožitcích dokázaly hovořit, můžete tak rozvinout jejich sebeuvědomění, spokojenost i sociální dovednosti. Následující publikace dětem pomůžou porozumět, jak se cítí. Například proč se v jistých situacích vztekají či radují nebo proč jim některé věci dělají radost, zatímco jiné je dostávají do stresu.

Obrázky, které děti rozpovídají

Radost, hněv, vztek, smutek nebo strach – emoce, které děti intenzivně prožívají. Obrázkové karty zobrazují situace, které děti důvěrně znají z každodenního života, z rodiny i ze školy. „Děti pomocí situací poznávají pocity, které samy znají, učí se je pojmenovávat a formou hry se zdokonalují v sociálních dovednostech a trénují svoji emoční inteligenci,” říkají autoři publikace. K dispozici vám bude i doprovodný sešit s tipy, jak karty používat doma či ve školce. Ideální pomocník pro děti od 3 do 8 let.

Rychlovka k procvičení

I jeden pracovní list může děti posunout ve vnímání emocí. Stáhněte si cvičení pro rozvoj emoční inteligence.

Jak se cítíme?

Rozvoj emoční inteligence

Jak vyzrát na stres?

Otázka, na kterou by chtěl znát odpověď snad každý. Pomůže publikace, která se skvěle hodí pro děti na 1. stupni ZŠ. Ukáže dětem, co stres je a jak poznají, že jsou ve stresu. A také jak ho řešit nebo jestli může být k něčemu užitečný. Stresové situace děti poznají skrze napínavý příběh Kuby, Hanky a Jendy, se kterými se snadno dokážou ztotožnit. Pokud hledáte dobrý odrazový můstek pro diskusi, právě jste ho našli.

Ten se ale tváří!

Učení hrou je vždy dobrý nápad. Nechte děti vybarvovat obličeje, které je seznámí se základními emocemi. Stačí jeden pracovní list.

Obličeje

Uvolnění ruky a seznámení se se základními emocemi

Radost, smutek, vztek

Někdy prostě všechno naráz. Další sada karet pro povídání o emocích je určena předškolákům. Obsahuje příběhy plné prožitků, o kterých s dětmi můžete mluvit. A ptát se, jak se v obdobných chvílích cítí ony. Každý příběh se skládá z několika částí, které děti musí seřadit – zároveň tak cvičí vnímání dějových posloupností, logické myšlení i orientaci v čase. Rozebrat s nimi můžete spouštěče jistých pocitů, vyzkoušet zábavné hry a ptát se na otázky, které sestavily odborníci. Karty děti podpoří doma i ve škole.

Čáry, které vzdělávají

Rozvoj jemné motoriky a rozvoj emocí můžou jít ruku v ruce. Doslova. Zkuste pracovní list, který dětem pomůže se správným držením tužky i chápáním prožitků.

Čáry a emoce

Rozvoj jemné motoriky, poznávání emocí

A jak se cítíš ty?

Já a moje pocity – tak se jmenuje další užitečná knížka, která by vám neměla chybět v knihovně, pokud chcete děti emočně rozvíjet. Publikace dětem ukáže, že každý je jiný, stejně jako jeho vnímání a pocity. A že tak je to v pořádku. Přesto může být svět pocitů spletitý a dětem zamotat hlavu. Trochu jasněji jim ve všem udělají příběhy party dětí, které vycházejí ze situací, jež děti důvěrně znají. Pusťte se i do tvořivých aktivit, rozvíjejte fantazii, hrajte si s gestikou i mimikou. Dost možná něco nového zjistíte i o sobě sama.

Já a moje pocity

Jak se zorientovat ve složitém a spletitém světě pocitů a emocí

Prozkoumejte všechny knížky a pomůcky, které dětem pomůžou zvládat emoce.

Sdílejte nás dál!


Chcete číst dále?