6 nevšedních cest, jak s dětmi otevřít diskusi

Mluvit o svých pocitech? Leckdy pěkný oříšek pro dospělé, a ještě složitější úkol pro děti. Přesto je zásadní, aby dítě dostalo prostor vyjádřit, jak se zrovna cítí, a své pocity chápalo. Diskusi můžete zahájit přirozeně – pomocí chytrých publikací.

Divadlo, které otevírá dveře

Už jste slyšeli o divadle Kamishibai? Jde o tradiční japonské divadlo, které vypráví příběhy pomocí obrázků. Základem je malý dřevěný rám, do kterého se vkládají ilustrované karty, a vypravěč postupně odhaluje jednotlivé scény příběhu. Kamishibai podporuje dětskou představivost a soustředění, čímž vytváří přirozený prostor pro otázky a diskusi. Díky vizuálním podnětům děti můžou snadněji pochopit a reflektovat příběh a lépe porozumět tématům, jako jsou empatie, morální hodnoty nebo řešení konfliktů.

Čáry máry s kreslením

Nechte děti kreslit, malovat nebo modelovat své pocity. Výtvarné činnosti dětem umožní vyjádřit emoce, které se těžko popisují slovy. Můžete se zeptat, co jejich obrázky nebo výtvory znamenají. Tento způsob komunikace je pro děti přirozený a pomůže jim lépe pochopit a zpracovat své emoce. Zkusit můžete například Vizuomotorické listy, které dětem pomůžou vypilovat také zrakové vnímání.

Má vaše dítě dysfázii?

Naučte se s ní správně pracovat. Přečtěte si tipy logopedky

Příběhy s přesahem

Přečtěte si s dětmi příběh, který se zabývá podobnými emocemi, jaké prožívají. Děti díky vyprávění zjistí, že jejich pocity jsou normální. Po přečtení si povídejte o tom, co se v příběhu stalo. Diskutujte o emocích postav, proberte chování hlavního hrdiny. Děti se můžou cítit lépe, když vidí, že i hrdinové příběhů čelí podobným problémům. Skvěle poslouží edice Má to háček, která děti zachycuje v náročných životních situacích.

Pohybové aktivity

Využijte tanec nebo sport k uvolnění napětí a stresu. Můžete uspořádat taneční seanci, kde děti vyjádří své pocity pohybem. Po aktivitě si povídejte o jejich zkušenostech. Diskutujte, jak se cítily před a po cvičení a jak jim pohyb pomohl. Užitečným pomocníkem jsou obrázkové karty s cvičeními pro zdravá záda nebo jóga karty.

Dyslektik, a přesto knihomol?

Najděte ty správné strategie pro čtení.

Využijte sílu hudby

Poslouchejte hudbu a diskutujte o pocitech, které vyvolává. Hudba je mocným nástrojem pro vyjádření emocí. Společně si zazpívejte nebo vytvořte vlastní muziku. Hudba může pomoci dětem identifikovat a verbalizovat své pocity. Díky které hudbě se cítí líp? Které tóny je naopak skličují? Využijte třeba písničky ze sešitu Řeklo jaro létu.

Psaní motivačního diáře

Povzbuďte děti, aby si psaly deník nebo diář. Psaní pomáhá dětem reflektovat své pocity a sledovat pokroky. Můžou si zaznamenávat, co je trápí, a co jim naopak dělá radost. Deník můžete vyplňovat i společně – a lépe jak pochopit třeba i slabé a silnější stránky dítěte. Můžete rovněž zapisovat své cíle, úspěchy, ale i chyby, ze kterých jste se poučili. Začnete například motivačním diářem.

Podpořte sociální dovednosti

Máme tipy nejen pro děti s autismem.

Sdílejte nás dál!

Chcete číst dále?